Délka životopisu může být zásadním faktorem, který rozhoduje o tom, zda práci získáte, nebo ne. Zamyslete se nad tím, že pokud náborový pracovník musí za den projít 100 životopisů, je možné, že se v určitém okamžiku přestane soustředit. Trik tedy spočívá v tom, abyste upoutali jeho pozornost a hlavně, aby váš životopis vynikal mezi ostatními uchazeči.

Jak dlouhý má být životopis?

Záleží na délce? Pokud jde o životopis, odpověď zní ano...

Abychom vám pomohli zkrátit a zestručnit životopis, uvádíme, kolik stránek náboráři skutečně chtějí, a několik našich nejlepších tipů, jak zkrátit jeho délku.

Jaká je ideální délka životopisu?

91 % náborářů, kterých jsme se ptali, označilo za ideální délku životopisu dvě strany.

To se samozřejmě může lišit v závislosti na vašich zkušenostech. Pokud například právě dokončujete studium, je pravděpodobné, že nebudete mít tolik co říci jako někdo, kdo v oboru pracuje 30 let.

I tak byste se ale vždy měli snažit omezit se na to, abyste uvedli jen hlavní fakta. Pokud se vám to vejde na jednu stránku, udělejte to. Pokud to nejde, měly by obecně stačit maximálně dvě.

Jaké je nejlepší písmo pro životopis?

Pokud jde o výběr velikosti a typu písma pro životopis, je důležité zachovat jednoduchost.

Zvolte proto snadno čitelné, černé písmo velikosti 12 (například Times New Roman, Georgie, Bell MT, Goudy Old Style, Arial, Tahoma, Century Gothic nebo Lucida Sans) a dbejte na to, aby bylo v celém životopise jednotné.

Je zcela přijatelné, aby nadpisy byly tučné, větší (např. velikost 14-16), a dokonce psané velkými písmeny, pokud to odpovídá stylu vašeho životopisu.

Jak zmenšit velikost životopisu

Je vše relevantní?

Pamatujte: nemusíte uvádět všechno. Děláte si reklamu na pracovní pozici, ne že jim sdělíte svůj životní příběh.

Totéž platí pro vaše zájmy. Můžete mít rádi jídlo a dlouhé procházky po pláži, ale ve skutečnosti je to člověku, který čte váš životopis, pravděpodobně jedno. Všichni se rádi stýkáme s přáteli.

Neopakujete se?

Při psaní životopisu je lákavé snažit se stále opakovat to samé.

Pokud však uvedete, že jednou z vašich klíčových vlastností je všestrannost, pravděpodobně nebudete muset zmiňovat, že jste také flexibilní a dobře se přizpůsobujete novým situacím.

Víme, že používat synonyma je lákavé, ale buďte opatrní. Pamatujte: Pokud jste dostatečně dobře vystihli nějaký bod, neměli byste ho potřebovat opakovat.

Stručně na závěr

Pokud jde o životopis, méně je vždy více.

A navzdory rozšířenému mýtu, že do životopisu musíte uvést vše, co jste kdy dělali, tento přístup nikdy nedopadne dobře. Náborový pracovník nemá čas procházet stránky a stránky informací, a to stokrát dokola. Ušetřete jim čas a přejděte rovnou k věci.

Totéž platí pro lhaní - zejména pokud se snažíte jen vyplnit stránku. Pokud jste si jisti svými schopnostmi, není třeba nic přikrášlovat. Nepíšete přece esej a není třeba počítat slova. Uveďte pouze věci, které vám pravděpodobně pomohou získat práci.