Životopis musí být dobře napsaný a profesionálně prezentovaný, aby personalistu zaujal. A přestože se formátování může měnit v závislosti na oboru, existuje několik jednoduchých pravidel, která byste měli vždy dodržovat - a která mohou výrazně zvýšit vaše šance na úspěch.

Uspořádání životopisu: co dělat a co ne

Uspořádání životopisu a následující pravidla

Buďte struční a výstižní. Nejefektivnější životopisy jsou nejen informativní, ale také stručné. Snažte se přejít rovnou k nejdůležitějším bodům a v ideálním případě nezabírejte více než dvě strany A4.

Zvolte profesionální písmo. Profesionální písmo zajistí, že váš životopis bude snadno čitelný a jednoduše naskenovaný. Nezapomeňte: Comic Sans není váš přítel.

Prezentujte věci v logickém pořadí. Používejte dostatečné mezery, jasné nadpisy oddílů (např. pracovní zkušenosti, vzdělání) a obrácené chronologické řazení, aby byly věci přehledné a snadno čitelné. A vždy dbejte na to, abyste zdůraznili své nejnovější úspěchy.

Využijte své silné stránky. Formátujte svůj životopis tak, abyste maximalizovali dopad své žádosti. Pokud máte například pocit, že vás brzdí nedostatek zkušeností, uveďte místo toho vzdělání. Pokud je dokážete vztáhnout k dané pozici, záleží jen na vás, jak jednotlivé části seřadíte.

Používejte odrážky. Jsou skvělým způsobem, jak upozornit na všechna klíčová fakta nebo relevantní informace, což náborovému manažerovi umožní snadno projít dokument a najít vaše významné úspěchy, aniž by se musel prodírat nadsázkou.

Další věci, které je třeba udělat:
Uveďte kontaktní údaje, zachovejte profesionální e-mailovou adresu (slunicko273@email.com se nepočítá), dodržujte jednotné formátování, požádejte někoho, aby zkontroloval běžné pravopisné a gramatické chyby.

Nedostatky v rozvržení životopisu

Bojte se bílého místa. Nebojte se mezer. I když se vám zdá, že váš životopis vypadá docela holý, pokud jste uvedli všechny důležité informace a použitelné, měřitelné úspěchy, nemusíte si dělat starosti. Nezapomeňte: Méně je někdy více.

Zkuste toho uvést příliš mnoho. Ideální životopis by měl být seznamem všech vašich úspěchů. Neměl by to být váš životní příběh. Přizpůsobení životopisu dané pozici je skvělým způsobem, jak se zbavit části tuku a omezit všechny vafle na minimum.

Zahrňte irelevantní informace. Než do své žádosti zahrnete nějaké body, položte si stejnou otázku: pomůže vám to získat danou pozici. Pokud je odpověď záporná, vyjměte je. Skvělým příkladem jsou koníčky a zájmy. Pokud vám nepomohou vyniknout, neplýtvejte cenným místem.

Zapomeňte na motivační dopis. Ačkoli je často považován za zcela jinou entitu, motivační dopis je připojen k vašemu životopisu a oba jsou zásadní pro to, aby vám pomohly získat tu správnou roli. Využijte ten svůj správně a váš životopis se stane dokonalým dokumentem, který posílí váš talent. Aha, neříkali, že ho máte přiložit? Přesto ho přiložte. Každou další příležitost, jak se prodat, byste měli využít.

Experimentujte s velikostí. Možná si myslíte, že změna velikosti písma je skvělý způsob, jak vměstnat životopis na dvě stránky. Ale ať už používáte velké písmo, aby vaše žádost vypadala delší, nebo menší, aby se do ní všechno vešlo, nikoho tím neoklamete. Viz také: Velikost okrajů.

Další věci, které byste neměli dělat: Nevyužívejte bláznivé barvy, používejte bláznivá písma, uvádějte zbytečné odkazy, přikládejte selfie.

Potřebujete další rady do životopisu?

Uložení nebo odmítnutí životopisu uchazeče o zaměstnání trvá zaměstnavateli pouhých sedm sekund. To znamená, že vytvoření stručného životopisu je naprosto nezbytné, pokud chcete získat tolik důležitý pohovor.