Existuje mnoho důvodů, proč se někdo rozhodne dát si v práci pauzu. Ať už je ale důvod jakýkoli, vědět, jak tato prázdná místa v životopise vyřešit, může být problém - a pokud se vám to nepodaří, můžete dokonce přijít o možnost najít ideální pracovní pozici.

Jak na to: Vysvětlete mezeru ve svém životopise

Co je to kariérní pauza?

Kariérní pauza je období, kdy jste byli mimo práci nebo jste střídali různé pozice.

Může se jednat o dobrovolné rozhodnutí přerušit kariéru z důvodů, jako je cestování nebo založení rodiny. Nebo to nemusí být vaše volba, ale může to být důsledek propouštění nebo změny osobních okolností.

Důležité je si uvědomit, že žádná kariérní mezera není nepřekonatelná. Musíte jen vědět, jak se s tím vypořádat, když se ucházíte o novou pozici a jak o této mezeře informovat.

1.

Buďte vynalézaví

Zaprvé, v životopise nemusíte uvádět všechny své zkušenosti.

Pokud máte za sebou dlouhou kariéru a zastávali jste řadu různých pozic, není nic špatného na tom, když podrobnosti omezíte - což může být snadný způsob, jak se postarat o několik mezer.

Stejně tak je zcela přijatelné, když v životopise uvádíte data svých zaměstnání, vynechat měsíc a uvést pouze rok. Totéž platí pro důvody, proč jste opustili předchozí pozice. Díky tomu bude váš životopis stručný a pomůže vám omezit mezery na minimum.

Navíc pokud máte v historii zaměstnání významné mezery, mohou existovat lepší místa, kde se jim věnovat, než uprostřed životopisu.

Například v průvodním dopise můžete mezeru podrobněji popsat a naznačit, proč považujete tuto pozici za ideální způsob, jak se vrátit do zaměstnání.

Nezapomeňte: Některé mezery lze vyřešit jednoduše naformátováním.

2.

Buďte upřímní

Nejdůležitější věcí, kterou je třeba mít na paměti při řešení mezery v životopise, je, že ať už je důvodem vaší přestávky v zaměstnání cokoli, upřímnost je (téměř) vždy tou nejlepší politikou.

Nemusíte vše rozebírat do detailů (v některých situacích může být diskrétnost přínosem), ale úplné vynechání důvodu nebo lhaní o něm jen ještě více zvýrazní mezery.

Navíc nikdy nepodléhejte pokušení prodloužit si dobu zaměstnání na předchozí pozici jen proto, abyste zakryli mezery. Existuje velká pravděpodobnost, že osoba, která vede pohovor, zavolá vašim předchozím zaměstnavatelům, aby si ověřila, jak dlouho jste u nich pracovali.

Pokud jste nebyli poctiví, příliš dlouho je neoklamete.

Nezapomeňte: personalisté se tím živí. Přiznání a vysvětlení mezery vaše šance na zaměstnání nepoškodí. Lhaní o mezeře ano.

3.

Buďte aktivní

Pokud se vám nedaří najít práci a máte pocit, že za to mohou mezery ve vaší pracovní historii, snažte se být vždy aktivní.

Využijte volno k absolvování kurzu, vyhledejte odborného mentora nebo přijměte dobrovolnickou pozici. Zaměstnavateli tak ukážete, že svůj čas využíváte efektivně, a pomůžete mu odlišit svůj životopis.

Pokud nemůžete najít dobrovolnou pozici nebo kurz, který by vám vyhovoval, vždy existují jiné způsoby, jak prokázat svůj talent.

Například psaní blogu může být skvělým způsobem, jak předvést své dovednosti a také aktivně projevit ochotu rozvíjet svou kariéru.

Nezapomeňte: Neseďte jen u telefonu a nečekejte, až zazvoní. Využijte svůj volný čas naplno.

4.

Buďte pozitivní

Místo omlouvání se za své mezery se je snažte hodnotit pozitivně.

Změňte formulaci z "nemohl jsem najít práci" na "rozhodl jsem se vzít si několik měsíců pauzu, abych se přeorientoval na svou kariéru a hledal pozici v požadovaném oboru" a vaše kariérní mezera bude vypadat spíše jako promyšlená než zoufalá.

Také pokud přerušení nebylo vaším rozhodnutím, trocha pozitivního přístupu může působit velmi pozitivně. Zaměřte se na to, co jste se z této zkušenosti naučili a jaké kroky jste podnikli k pozitivním změnám ve své kariéře, abyste zlepšili svůj celkový výkon.

Nezapomeňte: Optimismus je vždy na místě.

5.

Buďte připraveni

Jednou z klíčových věcí, kterou je třeba mít na paměti, je, že pokud se váš životopis osvědčí, pravděpodobně vám bude nabídnut pohovor. A během pohovoru je téměř nevyhnutelné, že se vás na tyto mezery v nějaké formě zeptají.

Připravte si, co chcete říci v krátké a výstižné odpovědi, a nebudete zaskočeni.

Přípravu před pohovorem využijte také k průzkumu společnosti a celého odvětví. Tímto způsobem dokážete tazateli, že vaše nepřítomnost neovlivnila vaše nadšení pro tuto profesi ani vaši schopnost sledovat nejnovější trendy v oboru.

Nezapomeňte: Pokud jste si odpověď již nacvičili, nebudete zaskočeni, až na ni přijde řada.

Způsoby, jak vysvětlit mezery v životopise během pohovoru

Je zřejmé, že existuje mnoho různých důvodů pro přerušení kariéry, ať už z vlastního rozhodnutí, nebo ne.

Nemoc

Řekněte - "Kvůli opakujícímu se zdravotnímu stavu jsem se cítil neschopen pokračovat ve své předchozí pozici. Nyní jsem se však vrátil k plnému zdraví a cítím se připraven přijmout další výzvu.

Neříkejte - "Mám opakující se zdravotní potíže, které mi ztěžují udržet si práci".

Propuštění

Řekněte - "Můj předchozí zaměstnavatel byl nucen provést řadu rozpočtových škrtů. Uplatňoval politiku "kdo dřív přijde, ten dřív končí" a já jsem byl bohužel relativně nový zaměstnanec, a proto jsem byl propuštěn. Jsem však hrdý na to, čeho jsem během svého působení dosáhl, což může potvrdit i můj předchozí vedoucí, který je zároveň jedním z mých referenčních pracovníků.

Závěrečné myšlenky o kariérních mezerách

Pamatujte, že ať už vaše kariérní přestávka obnášela cokoli, vše je relativní.

Několikaměsíční přestávka před několika lety bude pravděpodobně v pořádku. Pokud však mluvíte o několikaletém přerušení zaměstnání, je klíčové plánování.

Není neobvyklé mít v historii zaměstnání mezeru, a pokud ji nevysvětlíte, bude to jen vyčnívat. Zaměstnavatelé chtějí hlavně, abyste prokázali své nadšení a připravenost znovu nastoupit do zaměstnání.

A konečně, sebevědomí a upřímnost jsou žádoucími vlastnostmi každého účastníka pohovoru. Přistupujete-li k situaci se správnou mírou obojího, vypovídá to o vaší osobnosti.

Buďte proto upřímní a vždy se snažte problém vyřešit včas, aby se personalista mohl soustředit na zbytek vašeho životopisu. Tímto způsobem se nebudete mít čeho obávat.