Věnujte nějaký čas tomu, abyste se seznámili s pozicí, o kterou se ucházíte, a se společností - a na základě těchto informací přizpůsobte svůj motivační dopis.

Jak na to: Napište motivační dopis
1.

Za každým životopisem se skrývá dobrý motivační dopise…

Napsání motivačního dopisu je nezbytnou součástí téměř každé žádosti o zaměstnání. Nejenže musíte zajistit, aby náborovým pracovníkům prodal vaše schopnosti a dovednosti, ale musíte to také udělat jasným a stručným způsobem, který v konečném důsledku přesvědčí čtenáře, aby se s vámi chtěl setkat.

Již jsme se zabývali tím, co je motivační dopis, ale zde je náš průvodce krok za krokem, který vám pomůže začít s jeho psaním:

2.

Jak začít psát motivační dopis

Věnujte nějaký čas tomu, abyste se seznámili s pozicí, o kterou se ucházíte, a se společností - a na základě těchto informací přizpůsobte svůj motivační dopis.

Při psaní motivačního dopisu byste si měli zjistit:

  • Čím se společnost zabývá?
  • Kdo jsou její konkurenti?
  • Kdo je její cílová skupina?
  • Co daná pozice obnáší?
  • Jaké jsou základní dovednosti?

Jakmile najdete odpovědi na tyto otázky, budete moci v motivačním dopise jasně uvést, jak vaše dovednosti a schopnosti odpovídají tomu, co zaměstnavatel hledá.

Průzkum vám nejen poskytne znalosti, které potřebujete k tomu, abyste svůj motivační dopis a životopis přizpůsobili stylu dané společnosti, ale také prokáže, že máte o konkrétní pozici a společnost skutečný zájem.

3.

Jak naformátovat motivační dopis

Motivační dopis by měl být dobře formulovaný, stručný a výstižný.

Pro úpravu motivačního dopisu proto používejte snadno čitelné písmo a nenechte se unést ozdobami. Žádné obrázky, žádný Comic Sans a rozhodně není nutné používat slovní grafiku.

4.

Jak dlouhý by měl být motivační dopis?

Kromě toho, že by měl být napsán pomocí přehledných odstavců - měl by mít také správnou délku. Pokud je příliš dlouhý, hrozí, že se v něm budete rozplývat (a/nebo náborového pracovníka nudit); pokud je však příliš krátký, pravděpodobně jste v něm nepopsali vše.

Zaměřte se na půl strany A4 (nebo maximálně jednu stránku) a budete na správné cestě.

5.

Jak napsat motivační dopis

Motivační dopis by měl být adresován osobě, která se žádostí zabývá. Obvykle je to uvedeno někde v inzerátu - a pokud ne, nebojte se to zjistit.

Začněte tím, že navštívíte webové stránky společnosti a vypátráte jméno příslušného adresáta. Pokud nebudete mít štěstí ani tam - není na škodu jednoduše zavolat a zeptat se. Nejenže budete moci svůj dopis adresovat přesně, ale také prokážete svou iniciativu a skutečný zájem o danou pozici.

6.

Jak strukturovat motivační dopis

Ačkoli neexistují žádná pevně stanovená pravidla, jak by měl být motivační dopis strukturován, pokud chcete na personalisty zapůsobit, je důležité, aby dobře plynul.

7.

Zde je hrubý návod, co by měl motivační dopis obsahovat:

Proč se ozýváte?

Úvodní odstavec by měl být krátký a výstižný a měl by vysvětlovat, proč se ozýváte. Je také vhodné uvést, kde jste inzerát našli, např. inzerát na www.wofino.cz Pokud vás někdo doporučil, uveďte v této části jeho jméno.

Příklad: Chci se ucházet o pozici IT manažera, která je v současné době inzerována na www.wofino.cz. V příloze zasílám svůj životopis, abyste jej zvážili.

8.

Druhý odstavec - Proč jste pro tuto práci vhodní?

Stručně popište svou odbornou a akademickou kvalifikaci, která je pro danou pozici relevantní, a ujistěte se, že odkazujete na jednotlivé dovednosti uvedené v popisu práce.

Příklad: Jak můžete vidět z mého přiloženého životopisu, mám více než tříletou praxi v oboru IT a věřím, že znalosti a dovednosti, které jsem za tu dobu získal, ze mě dělají ideálního kandidáta na tuto pozici.

9.

Třetí odstavec - Co můžete pro společnost udělat?

Nyní máte příležitost zdůraznit, co můžete pro společnost udělat. Nastíněte své kariérní cíle (tak, aby se vztahovaly k pozici, o kterou se ucházíte) a rozveďte relevantní body svého životopisu - včetně příkladů, kterými podpoříte své dovednosti.

Příklad: Ve své současné pozici vedoucího pracovníka marketingu v softwarové společnosti X Ltd. jsem byl zodpovědný za zvýšení počtu příchozích dotazů klientů na naše produktové řady B2B o 156 % za méně než 12 měsíců, což pomohlo firmě zvýšit své tržby o 55 % oproti předchozímu roku.

10.

Čtvrtý odstavec - Zopakujte

Zde zopakujte svůj zájem o danou pozici a důvody, proč byste se na ni hodili. Je to také vhodná chvíle naznačit, že byste se rádi se zaměstnavatelem setkali na pohovoru.

11.

Závěr dopisu

Motivační dopis podepište slovy "S pozdravem" (pokud znáte jméno vedoucího náboru) nebo "S pozdravem" (pokud ho neznáte), za nimiž následuje vaše jméno.