Změna povolání: Co byste měli vědět

Ať už zoufale toužíte opustit svou současnou práci, nebo se jen nemůžete dočkat, až zkusíte něco nového - změna kariéry může být někdy přesně to, co potřebujete. Dobrou zprávou je, že k tomu může stačit jen správný přístup - bez ohledu na to, jak málo kvalifikovaní si myslíte, že jste.

Změna povolání: Co byste měli vědět
1.

Nepoužívejte změnu práce jako záminku k útěku.

Dobře, takže nemůžete vystát svého šéfa/kolegy/firmu (nehodící se škrtněte).

Ale než začnete hledat co nejrychlejší únikovou cestu, vždy se nejprve pokuste svou situaci napravit - ať už tím, že se pokusíte napravit vztahy, rozšířit své dovednosti nebo zapracovat na svém profesním rozvoji.

A pokud jste již vyzkoušeli vše z výše uvedeného, možná potřebujete jen změnit prostředí, a ne něco úplně jiného. Zvláště pokud stále existují prvky vaší funkce, které vás baví.

Nenechte tedy neštěstí, aby vám zatemnilo úsudek. Je velký rozdíl mezi rozumným posunem dál a útěkem.

2.

Zvažte své finance

Změna zaměstnání může znamenat snížení platu - zejména pokud jste ve své současné kariéře již dlouho.

Proto je nezbytné být finančně připraven na to, že (případně) začnete od nuly.

Nejprve si zjistěte, jaké budou platové předpoklady pro vaši novou kariéru, abyste přesně věděli, kolik budete potřebovat pro hladký přechod. Poté předem proveďte potřebné změny - ať už jde o odpovídající navýšení úspor, nebo o hledání způsobů, jak si doplnit příjem.

Ačkoli může trvat trochu déle, než se dostanete tam, kam potřebujete, zajištění správné finanční situace znamená, že hledání nové kariéry nebude spojeno s žádným dalším tlakem.

3.

Zhodnoťte, co můžete nabídnout

Jakmile se rozhodnete, že změna zaměstnání je pro vás schůdným řešením - musíte vymyslet, jak se prodat potenciálním zaměstnavatelům.

Klíčem k tomu, abyste při změně povolání vynikli, je to, jak dobře dokážete sdělit své dovednosti bez ohledu na to, jaké máte vzdělání. Jinými slovy, přesně pochopit, proč a jak jste vhodní.

Začněte tím, že si vytvoříte seznam svých vynikajících dovedností a zkušeností a prozkoumáte potenciální pozice, které tyto schopnosti vyžadují - i kdyby to mělo být jen na nějaké malé úrovni. Myslete na přenositelné dovednosti a budete na správné cestě.

Realistický přístup k vašim odborným znalostem je také skvělým způsobem, jak zajistit, aby byl váš výběr vhodný. Některé role se mohou zdát, že vyžadují určité vlastnosti, ale po troše pátrání můžete zjistit, že zahrnují něco úplně jiného.

4.

Zjistěte, co chcete

Najít práci snů znamená víc než jen využít své dovednosti. Musíte také zjistit, co vás vlastně baví dělat, kde to chcete dělat a jaké prostředí vám nejlépe vyhovuje.

A protože se v práci skrývá víc než jen název a popis, je nezbytné vzít v úvahu všechny faktory, než se vrhnete na první (zdánlivě) atraktivní volné místo.

Například najdete práci, která se na první pohled zdá být pro vás ideální. Odpovídáte specifikaci osoby a benefity jsou dobré. Ale tato pozice zahrnuje hodně izolované práce, nemluvě o delším dojíždění - což jsou dva z největších důvodů pro opuštění vaší současné pozice.

V takovém případě tato práce pravděpodobně není tak dokonalá, jak se zdá. Vždy si proto nejprve stanovte priority, které jsou pro vás skutečně důležité, abyste se ujistili, že se rozhodujete správně.

Pamatujte: první příležitost, která se vám naskytne, nemusí být vždy ta správná.

5.

Místo analyzování jednejte

Jakmile jste si ujasnili, co (si myslíte že) chcete dělat - je čas jednat.

Ačkoli může být lákavé přehnaně analyzovat každý aspekt vaší vysněné práce, uvědomit si, že je tu otevřená možnost, je jen začátek. Je třeba začít skutečně jednat.

To však neznamená, že musíte dát v práci výpověď a hned se do něčeho vrhnout. Místo toho si nápady vyzkoušejte ještě v současné práci, abyste si udělali představu o tom, co vám vlastně vyhovuje - z hlediska pracovního prostředí a pracovní náplně.

Ať už se jedná o kurz, dobrovolnickou činnost nebo získávání informací od přátel z vámi preferovaného oboru, existuje mnoho způsobů, jak si vyzkoušet, co vás čeká, aniž byste se museli do nové práce vrhat po hlavě.

Tak se budete moci ujistit, že změna kariéry stojí za to - a hlavně, že je pro vás skutečně vhodná.