Další týden strávíte s hlasitě puštěným telefonem, horečně kontrolujete příjem a snažíte se vymyslet rozumné vysvětlení. Jediné, co chcete vědět, je proč.

Proč nezavolali? Jak je důležité žádat o zpětnou vazbu
 

Máte pocit, že jste konečně našli práci svých snů. Perfektní lokalita, skvělý plat, výborné vyhlídky na povýšení.

Strávíte několik nezbytných hodin přípravou svého životopisu, pečlivou tvorbou motivačního dopisu a pak vzrušeně kliknete na tlačítko přihlásit se, plni očekávání, s tichou jistotou, že přitažlivost bude oboustranná.

A pak nic. Další týden strávíte s hlasitě puštěným telefonem, horečně kontrolujete příjem a snažíte se vymyslet rozumné vysvětlení. Jediné, co chcete vědět, je proč.

Ať už vám to připomíná vaši vlastní zkušenost, nebo jste se skutečně dostali až do fáze pohovoru, než vše utichlo, pro každého uchazeče o zaměstnání může být skličující, když se mu personalista neozve.

 

Nejvíce frustrující na hledání práce je...

Přiznejme si, že neozývání se personalistům patří rozhodně k nejotravnějším částem hledání práce.

Oslovili jsme skupinu vysokoškolských studentů, abychom zjistili, co dalšího je při hledání práce frustruje...

Proč se neozvali?

Proč tedy nezavolali? Zde je několik důvodů, se kterými jsme se setkali, a náš tip číslo jedna, co byste s tím měli udělat:

1.

Hrají si na honěnou

Ať už se právě teď cítíte jakkoli sklíčeně, pamatujte: náboráři se málokdy mohou kandidátovi ozvat hned, bez ohledu na to, kolik políček zaškrtne.

Možná se jim opravdu líbíte, ale pravděpodobně budou chtít posoudit všechny uchazeče, než osloví potenciální zájemce o pohovor. Pokud tedy uplynulo několik dní, nebo dokonce týden či dva, zkuste se uvolnit. Náborovým pracovníkům může trvat od několika dnů až po více než měsíc, než odpoví na vaše žádosti.

2.

Jsou příliš zaneprázdněni, než aby se věnovali

Vždy je důležité brát věci s nadhledem.

Mnoho náborových manažerů bude mít extrémně nabitý rozvrh a může se stát, že budou chtít obsadit mnoho pozic najednou a na každé volné místo budou muset vytřídit stovky uchazečů. S ohledem na to se může stát, že se k vaší žádosti ještě ani nedostali, natož aby začali lidem odpovídat.

Nebo naopak nábor nemusí být jejich jedinou prací, což platí zejména pro menší společnosti. V takovém případě mohou mít před náborovým procesem přednost jiné práce.

Zůstaňte tedy trpěliví a snažte se nepanikařit.

3.

Prostě je tolik nezajímáte

Jistě, ve vašich očích jste se zdáli být pro danou práci ideální, ale bohužel to prostě nevyšlo.

V moři je spousta dalších ryb, jak se říká (a těmi rybami myslíme náboráře), a mnoho z nich už hledá přesně to, co můžete nabídnout vy.

Berte každou žádost a pohovor jako zkušenost a znamení, že bez ohledu na to, jak moc si myslíte, že jste připraveni, vždy se můžete zlepšit. Ať už si tedy pečlivěji zkontrolujete popis práce/požadavky, necháte si od někoho zkontrolovat životopis a motivační dopis nebo se prostě jen lépe přizpůsobíte dané pozici, nezapomeňte si z této zkušenosti něco odnést.

4.

Mají vás rádi, ale nejsou do vás zamilovaní

Personalistovi se možná líbila vaše osobnost a obecně se mu líbil váš životopis. Bohužel to však nemusí vždy stačit. Pokud jste neudělali dost pro to, abyste se odlišili od ostatních uchazečů, pak vám pravděpodobně práci nenabídnou a v některých případech vás bohužel ani nemusí kontaktovat.

Nemusíte však trpět v tichosti. Existuje jednoduchý způsob, jak se poučit ze svých chyb a jít dál: stačí se zeptat.

 

Co bych tedy měl udělat?

Ať už je důvod jakýkoli, nejhorší, co můžete v této situaci udělat, je nedělat vůbec nic.

Najít vysvětlení může být často tak jednoduché, jako zavolat do dané organizace a zdvořile se zeptat, zda byla vaše žádost/pohovor úspěšný. Nejenže uklidníte svou vlastní mysl, ale budete také moci přijmout jejich konstruktivní kritiku a zvýšit své šance na úspěch pro další situace.

Ačkoli ne všichni personalisté vám budou moci poskytnout individuální zpětnou vazbu (zejména po více než 100 žádostech), překvapivě mnoho z nich vám věnuje trochu času, aby vám pomohli.

Pamatujte: pokud se nezeptáte, nedozvíte se to.

 

Závěrečné myšlenky

Zaměstnavatelé nemají povinnost kontaktovat každého uchazeče, který podá přihlášku. Můžete však prokázat svou proaktivitu a touhu uspět tím, že převezmete iniciativu a sami se ozvete, abyste zjistili více informací.

Možná se dopouštíte velmi jednoduché chyby, kterou lze rychle napravit.

Takže místo toho, abyste trávili svůj drahocenný čas vysedáváním u telefonu a čekáním, až zazvoní, nebo nechávali své chyby na domněnkách, vezměte svou budoucnost do vlastních rukou. Možná budete překvapeni tím, co se dozvíte.