Ať už vás to naplňuje strachem, vzrušením nebo důvěrou (nebo kombinací všech tří) - pravděpodobně vás zajímá, co to bude obnášet a jak byste se měli připravit. A přestože mnoho aspektů se bude podobat prvnímu pohovoru, je pravděpodobné, že se budou vyskytovat některé zásadní rozdíly.

Druhé kolo pohovoru: Co byste měli vědět
 

Otázkám a odpovědím na první kolo pohovoru jsme se již věnovali, ale zde je vše, co potřebujete vědět o druhém pohovoru:

Co je druhé kolo pohovoru?

Druhé kolo pohovoru je pro zaměstnavatele způsob, jak se o vás dozvědět více po prvním pohovoru.

Zaměstnavateli také pomáhá lépe porovnat uchazeče - protože počet účastníků pohovoru se obvykle sníží.

Ačkoli ne všichni zaměstnavatelé druhé kolo pohovoru využívají, jsou obvykle standardem pro pozice s vyšší konkurencí.

Jaký je rozdíl mezi prvním a druhým kolem pohovoru?

Při prvním pohovoru jde především o ověření vaší osobnosti a základních dovedností.

Zaměstnavatel pomocí něj zjišťuje, zda odpovídáte svému životopisu a motivačnímu dopisu - a často zahrnuje obecný přehled o tom, co daná pozice obnáší a jak jí odpovídají vaše schopnosti.

Druhé kolo pohovoru se může zaměřit také na tyto aspekty, ale bude klást větší důraz na to, co vás odlišuje od ostatních kandidátů.

Ať už jde o kladení konkrétnějších otázek, rozpracování aspektů, které byly probrány při prvním pohovoru, nebo o platová očekávání.

Co mám očekávat při druhé kole pohovoru?

Pokud bylo první kolo pohovoru obzvláště podrobné, možná si dokonce říkáte, co ještě zbývá probrat; byli byste však překvapeni, kolik toho zaměstnavatel ještě neví.

Abyste měli jistotu, že víte, co můžete očekávat, uvádíme několik věcí, které se obvykle probírají při druhém kolo pohovoru:

Další otázky. Vzhledem k tomu, že mnoho pohovorů se koná v krátkém časovém úseku, je velká pravděpodobnost, že zaměstnavatel (a vy) nezískal všechny potřebné informace v prvním kole. Druhý pohovor je nejen ideální příležitostí pro zaměstnavatele, aby se zeptal na všechny otázky, které možná vynechal - je to také příležitost pro vás, abyste se zeptali na cokoli, co máte na mysli.

Prokázání vašich nejdůležitějších dovedností. Ačkoli jste pravděpodobně hovořili o svých základních dovednostech a schopnostech, v této fázi jde o to, abyste byli konkrétnější - buďte proto připraveni je rozvést. Může jít o testy, kvízy nebo technické otázky.

Diskuse o platu. Pokud má náborový proces více než jednu fázi, ta druhá je obvykle nejvhodnějším časem pro rozhovor o platu. Ujistěte se, že jste provedli průzkum, abyste se ujistili, že to, co požadujete, je přiměřená částka, a buďte připraveni udělat první krok.

Prohlídka pracoviště. Možná jste dokázali, že se hodíte, pokud jde o vaše dovednosti a zkušenosti. Nyní chce zaměstnavatel zjistit, zda mu kulturně vyhovujete. To může zahrnovat setkání s více členy týmu a prohlídku pracoviště. Buďte přátelští a zdvořilí a využijte této příležitosti, abyste zjistili, zda je to prostředí, ve kterém byste mohli pracovat.

Jiný typ pohovoru. Druhé kolo pohovoru má často jiný formát než ten první. To znamená, že pokud jste původně absolvovali skupinový pohovor, tento může být individuální.

Druhý pohovor je také dobrou příležitostí pro zaměstnavatele zjistit logistiku vašeho přijetí (např. potenciální datum nástupu). přijďte vyzbrojeni svou dostupností (spolu s dalšími požadavky/podrobnostmi) a pravděpodobně se posunete rychleji.

Jak se připravit na druhé kolo pohovoru

Ačkoliv příprava na druhé kolo pohovoru bude podobná jako na první - je zde několik dalších věcí, které byste měli zvážit.

Zde je několik tipů, jak se připravit na druhý pohovor:

Udělejte si průzkum. Pokud se nesetkáte se stejnými lidmi, vyhledejte si ty nové, abyste měli představu o tom, co můžete očekávat. Je také dobré zjistit, jaké zkušenosti mají ostatní ve vaší situaci.

Buďte důslední. Váš první pohovor zřejmě dopadl dobře; teď už jen stačí v tom pokračovat. Kromě toho, že se zaměříte na klíčové přednosti, díky nimž jste na první schůzce vynikli, je také klíčové navázat dobrý vztah.

Připravte si otázky. Ve druhém kole jsou otázky, které zaměstnavateli položíte, mimořádně důležité. Využijte toho, co již víte, a času mezi prvním a druhým pohovorem k tomu, abyste vymysleli originální otázky, které prokáží váš skutečný zájem o danou pozici.

Jaké otázky mi budou položeny při druhém pohovoru?

Ačkoliv neexistují žádná pevně daná pravidla pro to, na co by se měl uchazeč při druhém pohovoru zeptat, jsou některé otázky, které se objevují častěji než jiné.

Kromě otázek týkajících se data nástupu a výpovědní lhůty si můžete všimnout, že se zaměstnavatel ptá také na vaše dlouhodobé kariérní cíle. Koneckonců, pokud vážně uvažuje o tom, že vás zaměstná (což by v této fázi klidně mohl), chce vědět, že to máte na dlouho.

Dále vás budou zkoušet z vašich schopností vykonávat danou práci a z toho, jak se vaše dovednosti a schopnosti promítají do ideálního kandidáta.