Nejdůležitější je si uvědomit, že pohovor je obousměrný proces... Jste tam proto, abyste se dozvěděli informace o zaměstnavateli, stejně jako on o vás - a čím více podrobností budete znát, tím lépe budete schopni zjistit, zda se na danou pozici hodíte. Jinými slovy, buďte vždy připraveni na povinnou větu "Máte nějaké otázky?".

Otázky na závěr pracovního pohovoru
 

Některé z nejčastějších otázek při pohovoru jsme již popsali, ale abyste se vyhnuli trapným odpovědím, až na vás přijde řada, uvádíme několik nejlepších otázek, které můžete položit na konci pracovního pohovoru:

Dobré otázky k pohovoru

Můžete mi říci více o společnosti?

Tato otázka vám pomůže dozvědět se více o společnosti a o tom, čím se zabývá, a také vám dá příležitost ukázat, jak dobře jste ji prozkoumali.

Můžete ji také personalizovat tím, že se zeptáte na pracoviště, jaké je tam prostředí a proč je to skvělé místo pro práci.

A přestože je tato otázka skvělým způsobem, jak se dozvědět více o klientech, s nimiž zaměstnavatel pracuje, o jeho oboru a o trhu obecně - než ji položíte, využijte svou iniciativu (a ujistěte se, že jste si udělali průzkum).

Jedná se o nové, nebo již existující pracovní místo?

Tato otázka je skvělým způsobem, jak získat představu o tom, co se od vás očekává, a může vést k širší diskusi.

Pokud se jedná o novou pozici, zeptejte se, proč byla vytvořena nebo jak se bude měřit váš výkon. Pokud se jedná o stávající, zeptejte se, koho budete nahrazovat (a zda se jedná o velké boty). To může také připravit půdu pro další diskusi o vašich možných odpovědnostech a povinnostech.

Opět zde však vždy využijte svou iniciativu). Poslední věc, kterou chcete udělat, je šlápnout někomu na kuří oko - nebo ještě hůře, vypadat, že jste po celou dobu řízení nedávali pozor.

Kolik dalších lidí je v týmu?

Nejenže si díky této otázce uděláte lepší představu o tom, jak by se vám tam pracovalo a zda vám bude vyhovovat týmová dynamika - získáte také představu o tom, kdo je v týmu z hlediska svých konkrétních rolí a jak souvisí s vaší pozicí.

A pokud jste ve svém životopise hovořili o dobré práci v týmu, může to být skvělý způsob, jak prokázat své schopnosti.

Jaké by byly mé každodenní povinnosti?

Jedná se o aktivní způsob, jak zjistit, zda je pro vás daná pozice skutečně vhodná.

Zjistěte, co by obnášel typický den na dané pozici, a zeptejte se osoby, která vede pohovor, zda může popsat oblast vaší odpovědnosti a jaká jsou její očekávání.

Tímto způsobem vás nepřekvapí, pokud vám bude práce nakonec nabídnuta.

Jaké jsou vyhlídky na povýšení?

Poslední věc, kterou byste chtěli, je dostat se do slepé uličky jen proto, že jste si nezjistili více informací o možnostech kariérního postupu. Abyste si byli jisti, že budete mít ve firmě možnost postupu, zeptejte se, jak daná pozice zapadá do dlouhodobých plánů firmy, a zjistěte, zda je jasně definovaná kariérní cesta, kterou můžete následovat.

Je to také skvělý způsob, jak prokázat svou snahu a touhu po postupu v rámci společnosti. Něco, co se u nového zaměstnance vždy dobře hledá.

Provádíte nějaké vzdělávací programy?

To je další příležitost, jak se dozvědět o postupu, rozvoji a školení - která však nemusí být nutně motivována povýšením nebo finančním ziskem.

Koneckonců, pokud jde o spokojenost s prací, osobní rozvoj může být často stejně důležitý jako kariérní růst. A pokud máte plán osobního rozvoje, je to ideální příležitost prodiskutovat, kam si představujete svůj kariérní postup, a ukázat, jak by jejich organizace mohla zapadat do vašich celkových cílů.

Jaké jsou plány společnosti do budoucna?

Položení této otázky je skvělým způsobem, jak ukázat, že se zajímáte o společnost - nejen o odvětví jako celek. Náborovému pracovníkovi to také umožní, aby se při vyprávění o svých plánech nadmíru rozvášnil (což si někteří náboráři, jak známo, užívají).

Existuje však malá pravděpodobnost, že ne vždy budete rozumět všemu, o čem zde personalisté hovoří.

Pokud tedy všechno ostatní selže, prostě se usmějte a přikývněte.

Jak byste popsali ideálního kandidáta?

K této otázce přistupujte opatrně.

Ačkoli je to skvělý způsob, jak zjistit, zda vaše odpovědi zaškrtly všechna políčka, vybudujte si dobrý vztah, než ji položíte. Protože pokud si nejste jisti, že váš výkon byl takový, jaký hledali, nemusela by se vám jejich odpověď líbit.

A bez ohledu na to, co řeknou, je pravděpodobně nejbezpečnější poté nic nepřidávat - zejména pokud jde o to říct, jak moc vám to zní.

Kdy mohu očekávat, že se mi ozvete?

To je ideální způsob, jak ukončit rozhovor - tak na to nezapomeňte.

Nejenže tím dáte najevo, že máte zájem, ale je to také dobré pro váš klid. Nikdo nechce týden sedět u telefonu a čekat, až zazvoní - zvlášť když se ukáže, že to bude až za minimálně dva týdny, protože má jiné pohovory.

A pokud se vám ani po tomto dotazu neozvou, zde se dozvíte, proč nezavolali - a jak můžete získat zpětnou vazbu.

Stále přemýšlíte, jaké otázky položit na pohovoru?

Samozřejmě se nemusíte držet těchto otázek a nemusí nutně fungovat v každé situaci. Zvláště pokud vás během rozhovoru napadne něco specifičtějšího pro váš pohovor.

Vždy je však lepší mít jich několik připravených pro případ, že byste přece jen znejistěli.

A nezapomeňte: je to bonusová příležitost, jak se prodat jako nejlepší člověk pro danou práci.