Kromě toho, že je to skvělý způsob, jak se ujistit, že je pro vás daná pozice vhodná, může zjištění výše nabízeného platu z dlouhodobého hlediska ušetřit čas všem - zejména pokud se ukáže, že neodpovídá vašim očekáváním.

Mám se na pohovoru zeptat na plat?
 

Nic tak nerozděluje názory na rozhovory jako plat...

Abyste si byli jisti, že přesně víte, kdy (a jak) se na pohovoru zeptat na plat, přinášíme několik našich nejlepších tipů:

Použijte pohovor jako vodítko

Nejdříve popořadě: neexistují žádná pevně daná pravidla, jak o platu v rámci pohovoru mluvit.

Jde o to odhadnout situaci a přistupovat k tématu s rozvahou.

Abyste se ujistili, že o něm nezačnete mluvit ve chvíli, kdy to nebude dobře přijato, využijte aspekty, jako je přístup tazatele a intenzita otázek, které jsou vám kladeny, abyste zjistili, zda jsou peníze vhodným tématem rozhovoru.

Pokud je například součástí přijímacího řízení druhý pohovor, může být nadnesení tématu platu vhodnější v této fázi. Pokud však řízení probíhalo obzvláště neformálně nebo pokud je jasné, že žádné další pohovory se konat nebudou, je diskuse o penězích naprosto přijatelná.

Stejně tak není neobvyklé využít otázky na konci pohovoru k nadhození tématu platu a je to nejefektivnější způsob, jak toto téma zdvořile uvést - za předpokladu, že to není jediná věc, na kterou se ptáte...

Vyberte si správný okamžik

Asi není třeba zdůrazňovat, že otázka, kolik peněz byste mohli dostat, je v prvních minutách (viz také: vteřinách) pohovoru nepřípustná.

Nejenže by to mohlo naznačovat, že vás více zajímají peníze než samotná práce, ale také by to mohlo naznačovat, že nemáte příliš co nabídnout z hlediska dovedností a zkušeností.

Než tedy začnete přemýšlet o tom, kolik si vyděláte, ujistěte se, že jste nejprve pokryli všechny ostatní základy pohovoru. Ať už jde o prodej vašich dovedností, prokázání vašich zkušeností, nebo jen o soustředění se na jednotlivé otázky, které padnou, ujistěte se, že máte vyřešeny základy, než začnete přemýšlet o číslech.

Ujasněte si svá očekávání

Než začnete mluvit o penězích je důležité, abyste měli v hlavě platová očekávání - taková, která přesně reprezentují společnost a roli.

Abyste měli jistotu, že na pohovor půjdete s co největšími znalostmi, je naprosto nezbytné předem si prozkoumat potenciální platové tabulky s ohledem na danou pozici a organizaci. Skvělým začátkem jsou nástroje pro kontrolu platů, ale můžete si také zkusit ověřit podobné pozice ve vašem okolí, které by vám měly poskytnout dobrou představu.

Jakmile budete mít přehled o tom, co vám pravděpodobně nabídnou, budete moci stanovit realistická platová očekávání.

Nejenže tím zajistíte, že budete při pohovoru oba na stejné vlně, ale také se bezpečně vyhnete případnému trapnému mlčení...

Buďte připraveni na to, že první krok udělá zaměstnavatel

Někdy se může stát, že zaměstnavatel přijde a zeptá se na vaše očekávání dříve, než je vy sami nadhodíte.

Ačkoli vám dotaz samozřejmě dává příležitost hovořit o penězích volněji, je vždy lepší zachovat při odpovědi smysl pro diplomacii.

Dobrou strategií je zde mírné nadsazení částky, kterou požadujete, upozornění na váš zájem o samotnou pozici nebo vysvětlení, že před odpovědí potřebujete vědět více. Zejména proto, že vám pomohou nespadnout do pasti "jsem flexibilní", což by mohlo znamenat, že nakonec dostanete nižší nabídku, než jste chtěli.

Je to však také ideální příležitost zdvořile se zaměstnavatele zeptat na rozsah, který má na mysli.

Soustřeďte se na to, abyste ukázali svou vlastní hodnotu

A konečně, úspěch při pohovoru často spočívá v tom, že znáte svou hodnotu.

Takže dříve, než přijde na řadu cokoli, co se týká peněz, měli byste věnovat čas tomu, abyste vysvětlili svou vhodnost a nadšení pro pozici, o kterou se u pohovoru ucházíte. Tak bude plat reprezentovat vaše dovednosti a zkušenosti a zaměstnavatel bude moci přesně posoudit, zda částka, kterou má na mysli, odpovídá.

Pokud si nejste jisti, že je pro vás jeho nabídka dostatečná, asertivně prezentujte své důvody a nebojte se vyjednávat - pokud máte pro to podklady.

Nezapomeňte: klíčem k úspěchu je sebedůvěra.