Zatímco někomu se může zdát jednoduché vypsat své vzdělání nebo pracovní historii, snaha vypsat své záliby na papír může být mnohem větší výzvou. Pokud si nejste jisti, zda vaše koníčky a zájmy stojí za to uvést, zde je několik věcí, na které byste měli pamatovat:

Koníčky a zájmy: Mám je uvést v životopise?

Co jsou to koníčky?

Koníčky jsou činnosti nebo zábavy, které vykonáváte pravidelně ve svém volném čase - obvykle pro zábavu, ale mohou být také skvělým způsobem, jak si současně doplnit příjem.

Mezi běžné koníčky a zájmy může patřit cokoli od sportu, hudby a tance až po umění, blogování nebo čtení.

Proč uvádět koníčky a zájmy?

Jednoduše řečeno, personalisté jsou zvědaví.

Zatímco životopis vypovídá o vaší kvalifikaci a kariéře, část věnovaná koníčkům a zájmům prozrazuje něco víc o vaší osobnosti.

Mezi výhody uvedení koníčků a zálib v životopise patří:

  • Prokázání vašich relevantních dovedností pro danou pozici
  • Pomáhá vašemu životopisu vyniknout z davu
  • Váš životopis je individuálnější
  • Umožňuje vám ukázat dobrovolnické a společensky zaměřené projekty
  • Máte o čem mluvit během pohovoru

Čtou je náboroví pracovníci?

Problém s koníčky je v tom, že jsou subjektivní.

Někteří náboráři jsou jejich absolutními zastánci a věří, že jsou nedílnou součástí dobře zpracované žádosti. Někteří je naopak mohou považovat za důležité pouze v případě, že se jedná o těsné rozhodnutí, nebo pokud se vhodnost/kultura společnosti stává faktorem.

Obecně platí, že většinu náborářů budou vaše koníčky zajímat pouze v případě, že jsou relevantní pro danou pozici, a hlavně - pokud jste splnili všechny ostatní podmínky.

Kde je mám uvést?

Může být skvělé ukázat, co děláte mimo pracovní prostředí, ale nikdy byste neměli dávat přednost svým koníčkům.

Pokud je uvedete, vždy se ujistěte, že jsou na konci vaší žádosti.

Používejte je spíše k uzavření dohody než jako svůj klíčový prodejní bod.

Musí být vždy relevantní?

Ne každý je fanouškem tance. Ale určitě je lepší uvést něco, co vám pomůže se prodat, než nechat více prázdného místa, že? Omyl.

Bohužel ne každý je fanouškem tradičních českých lidových tanců. A pokud se neucházíte o práci, kde se vám tyto dovednosti budou obzvlášť hodit, pravděpodobně vám k získání práce nepomohou.

Pokud je to možné, měly by vaše koníčky a zájmy posílit vaši žádost a myšlenku, že se na danou pozici hodíte - i kdyby to mělo být jen díky přenositelným dovednostem.

Příklady životopisů zálib a zájmů

Mezi příklady vhodných koníčků patří např:

  • Kódování nebo programování (pro technologické pozice)
  • Blogování o módě a kráse (pro novináře a copywritery)
  • Sportovní a kondiční trénink (pro osobní trenéry a pracovní místa ve sportu)
  • Předseda spolku nebo klubu (pro manažerské pozice)
  • Strategické hry/skládačky (např. šachy) (pro projektové manažery a vývojáře)
  • Mentoring, koučování a doučování (pro učitele a pracovní pozice v maloobchodě)
  • Výroba modelů a kutilství (pro zaměstnání ve stavebnictví a strojírenství)

Co když nemám žádné koníčky?

Pokud vás nenapadají žádné konkrétní vášně nebo zájmy, kterým se věnujete, nenechte se zlákat k tomu, abyste zůstali jen u klišé.

Společenské setkávání s přáteli, jídlo v restauraci a návštěva kina jsou sice výstižné, ale pravděpodobně nepřidají vaší žádosti na hodnotě. A je mnohem lepší tuto sekci úplně vypustit než nabídnout symbolické gesto.

Pokud se chcete opravdu něčím odlišit, můžete se také věnovat dobrovolnictví. Nejenže je to skvělý koníček, ale může vám také pomoci prosadit se ve zvoleném oboru.

Jak je mám napsat?

Pokud se rozhodnete uvést nějaké koníčky, styl může být stejně důležitý jako obsah.

Body s odrážkami jsou v pořádku, ale neměly by sloužit jako způsob, jak vyjmenovat všechny vaše aktivity jednotlivě bez jakéhokoli kontextu. Nejefektivnější životopisy mají své koníčky podložené vším, co náborář dosud četl.

Například "týdenní hraní piškvorek s přáteli" se stane mnohem atraktivnějším, když se napíše jako "úspěšně zorganizoval řadu regionálních turnajů v piškvorkách, včetně správy všech rezervací, míst konání a účastníků a pomoci s trénováním vlastního týmu".

Příklad koníčků a zájmů

Zapálený blogger a uživatel sociálních médií, majitel vlastního blogu. Používám ho nejen k psaní a úpravě článků o všech tématech týkajících se sportu (konkrétně fotbalu), ale také jako platformu pro prodej reklamního prostoru na základě CPC. Během studia jsem také úspěšně organizoval řadu regionálních fotbalových turnajů v pětiboji, včetně správy všech rezervací, míst konání a účastníků a pomoci s trénováním vlastního týmu, a přispíval jsem do sportovní rubriky ve studentských novinách a na sociálních stránkách.

Měl bych je tedy zahrnout?

Na tuto otázku v podstatě neexistuje správná nebo špatná odpověď.

Někteří náboráři mají rádi další detaily, zatímco jiní dávají přednost tomu, aby zůstaly přísně profesionální. Jejich zahrnutí pravděpodobně nikdy nebude čtenáře příliš mrzet, ale vždy by mělo být co nejrelevantnější. Zvláště pokud máte málo místa. Pokud však vaše koníčky a zájmy slouží k doplnění vašeho příjmu, mohou být skvělým způsobem, jak prokázat dovednosti, které nemusí být zahrnuty v části o pracovních zkušenostech.

Závěrečné myšlenky

Na závěr vždy odolejte pokušení přikrášlovat. Pokud si ve snaze udělat dojem vyberete nějakou obzvlášť bizarní zálibu, je pravděpodobné, že na ni při pohovoru přijde řeč.