Vědět, jakou máte cenu, nespočívá jen ve vlastních schopnostech. Potřebujete kontext. Než tedy začnete stanovovat hodnotu svých služeb, vždy se ujistěte, že jste si udělali průzkum. Jaký je průměrný plat na vaší pozici?

Jak na to: Vyjednávání o platu
 

Úspěch u pohovoru není jen o tom, jak dobře odpovíte na otázky...

Samozřejmě je důležité, abyste se potenciálnímu zaměstnavateli dokázali prodat a dokázali, že jste pro danou pozici ta pravá osoba. Neměli byste však zapomínat, že pohovor je obousměrný proces - a jeho součástí je i zajištění toho, abyste za své služby dostali správně zaplaceno.

Již jsme se zabývali tím, jak vyjednávat o zvýšení platu, ale zde je náš průvodce, jak vyjednávat o platu na pohovoru:

Vyjednáváte také s firmou

Nejdříve je třeba si uvědomit, že pohovor není jen o vás.

A bez ohledu na to, jak moc o práci stojíte, existuje důvod, proč ji zaměstnavatel vůbec inzeroval. Hledá vhodného člověka na některou ze svých pozic a často se snaží prodat jak vám, tak vám.

Jinými slovy, nemáte absolutně žádnou povinnost přijmout jakoukoli nabídku na stole. Jděte do toho s jasnou představou o tom, jakou máte cenu, a použijte ji jako měřítko.

Nezapomeňte si udělat průzkum

Vědět, jakou máte cenu, nespočívá jen ve vlastních schopnostech. Potřebujete kontext.

Než tedy začnete stanovovat hodnotu svých služeb, vždy se ujistěte, že jste si udělali průzkum. Jaký je průměrný plat na vaší pozici? Jaké jsou platy ve vaší lokalitě? A jak velká je firma, pro kterou chcete pracovat?

Znalost odpovědí na tyto a další podobné otázky vám pomůže získat onu magickou částku v hlavě.

Ne nadarmo existují platové tabulky.

Novinka: většina platů není pevně daná

I když je v popisu práce uvedena určitá částka, většina pracovních míst má nestanovenou platovou stupnici, kterou zaměstnavatel považuje za odpovídající různým dovednostem a úrovním zkušeností.

Jinými slovy, pokud máte pocit, že nabízený plat (nebo minimální plat) neodpovídá vaší úrovni odborných znalostí, je zcela přijatelné požádat o vyšší plat. Jen se ujistěte, že jste schopni své požadavky podložit relevantními úspěchy a zkušenostmi.

Prodávejte sami sebe

Když se dostavíte na pohovor, váš potenciální zaměstnavatel již může mít představu o výši platu, ale ta bude vycházet pouze z toho, co si přečetl ve vašem životopise.

Nyní, když jste se setkali tváří v tvář, máte šanci skutečně zazářit a ukázat, proč se na danou pozici hodíte, a tudíž si zasloužíte plat na horní hranici nabídky.

Během pohovoru se proto vždy snažte ukázat své úspěchy v co nejširším kontextu. Může to znít jako samozřejmost, ale se správnou dávkou sebedůvěry a nadšení kolem toho, čeho jste dosáhli, budete neustále schopni demonstrovat hodnotu, kterou by vaše zaměstnání mohlo mít.

A vždy kvantifikujte to, co říkáte. Žádné výjimky.

Kdy o tom začít mluvit

Dobře, není nic špatného na tom, když na pohovoru mluvíte o platu. Jde však o to, vybrat si správný okamžik.

Ve většině případů se můžete řídit skutečným pohovorem. Někteří zaměstnavatelé mohou chtít rovnou začít mluvit o číslech. Nejlepším přístupem však obvykle bývá nechat si nějaký čas na navázání kontaktu a uvolnit se - nemluvě o tom, abyste měli čas adekvátně prodat své schopnosti.

Obecně platí, že diskuse o platu probíhá ke konci pohovoru, těsně předtím, než jste vyzváni, abyste nabídli nějaké vlastní otázky.

A pokud se o tom začne mluvit dřív? Nevyhýbejte se tomu. Uveďte, kolik byste reálně požadovali, a proč si myslíte, že je tato částka správná.

Nemyslete jen na peníze

V neposlední řadě nikdy nemyslete na plat jako na vše a na všechno.

Součástí balíčku může být řada dalších pobídek, jako jsou bonusy a provize, programy péče o děti, dotovaná doprava a placené vzdělávání a rozvoj. I když některé z těchto kancelářských výhod nemusí být rozhodující, přesto mohou výrazně přispět ke zlepšení vaší finanční situace.

A nejde jen o peníze. Pokud je pro vás příležitost vhodná, může se vám krátkodobě vyplatit přijmout mírně nižší plat, pokud jde o vaši kariéru. Jakmile získáte dostatečnou úroveň zkušeností, budete mít mnohem lepší možnost usilovat o vyšší výdělky.