Ačkoli konkrétní dovednosti a zkušenosti, které budete potřebovat, závisí na pozici, o kterou se ucházíte, vždy bude poptáván stejný základní soubor schopností.

Dovednosti absolventů – co zaměstnavatelé hledají
 

Zjistit, co firmy chtějí od absolventů, není vždy snadné...

Již jsme se zabývali tím, co zaměstnavatelé po absolventech opravdu chtějí, ale zde jsou hlavní dovednosti, které zaměstnavatelé po absolventech hledají:

Nejdůležitější dovednosti absolventů, které hledají všichni zaměstnavatelé

Interpersonální dovednosti

Velkou část dobrého dojmu tvoří vaše osobnost. Zaměstnavatelé chtějí vidět, že se skvěle hodíte do týmu a přispějete k firemní kultuře. Dobré mezilidské dovednosti, známé také jako "people skills", prokáží, že budete schopni efektivně komunikovat s ostatními lidmi ve firmě - a to i v případě, že nemáte bohaté zkušenosti ve zvoleném oboru.

Vedoucí schopnosti

I když se ucházíte o pozici na juniorské úrovni, nikdy byste neměli podceňovat vůdčí schopnosti. Schopnost převzít vedení projektu (a motivovat ostatní kolem sebe) pomůže ukázat váš potenciál. A vzhledem k tomu, že cílem mnoha programů pro absolventy je připravit jednotlivce na vedoucí pozice, neměli byste je nikdy podceňovat.

Adaptabilita

Zejména u programů pro absolventy bude klíčová přizpůsobivost. Zaměstnavatelé chtějí vědět, že jste schopni převzít jakýkoli úkol, který je na vás kladen, a také, že budete schopni růst na dané pozici, na kterou vás přijímají. Často to znamená, že musíte převzít úkoly, které jsou trochu mimo vaši kompetenci nebo komfortní zónu, takže všestrannost a flexibilita budou vždy příznivě hodnoceny.

Iniciativa

Je pravděpodobné, že při hledání své první pozice jako absolvent budete mít jen velmi málo zkušeností. Zaměstnavatelé od vás proto nebudou očekávat, že budete všechno vědět hned od prvního dne. Místo toho, abyste čekali, až vám řeknou, co máte dělat, se však ptejte a projevte ochotu učit se, čímž prokážete svou iniciativu. To je jen jeden z důvodů, proč je proaktivita další skvělou dovedností, kterou zaměstnavatelé u budoucích kandidátů hledají.

Sebevědomí

Začátky kariéry mohou být nervy drásající. To však neznamená, že byste měli podceňovat své schopnosti. Je pravděpodobné, že jste posledních několik let strávili studiem, které vám pomohlo získat práci ve zvoleném oboru, takže jste pravděpodobně mnohem lépe připraveni, než si myslíte. I když práce nesouvisí zcela s vaším vzděláním, dovednosti, které jste získali na univerzitě, vám pomohly stát se velkým přínosem pro celou řadu podniků. Než se tedy začnete ucházet o práci, neztrácejte víru v sebe sama. Nezapomeňte: sebevědomí je důležité.

Další dovednosti

Mezi další dovednosti, které zaměstnavatelé u absolventů hledají, patří:

  • schopnost rozhodovat se
  • schopnost pracovat pod tlakem
  • vedení lidí
  • emoční inteligence
  • time management
  • kreativní řešení problémů

Jaký je rozdíl mezi tvrdými a měkkými dovednostmi?

Tvrdé dovednosti jsou technické schopnosti, které jsou specifické pro určitou pozici. Lze je naučit, snadno se měří nebo předvádějí a často se získávají prostřednictvím specializovaného školení.

Příklady tvrdých dovedností: schopnost kódování, znalost cizích jazyků, vedení účetnictví.

Měkké dovednosti jsou samostatně rozvíjené vlastnosti, které získáte díky svým životním a pracovním zkušenostem. Ačkoli nejsou specifické pro konkrétní zaměstnání, je nezbytné je mít téměř v každém odvětví.

Příklady měkkých dovedností: komunikace, vedení, přizpůsobivost.

Většina zaměstnavatelů bude hledat uchazeče s určitými tvrdými dovednostmi (v závislosti na úrovni pracovní pozice), které jsou doplněny a posíleny různými měkkými dovednostmi.