Ať už jste nedávno dokončili školu nebo univerzitu, nebo jste právě začali hledat novou pozici, pokud chcete být pozváni na pohovor, je nezbytné, aby váš životopis byl jedinečný. Naštěstí existuje několik jednoduchých způsobů, jak toho dosáhnout.

Šest způsobů, jak odlišit svůj životopis od ostatních
 

Již jsme se zabývali tím, co je to životopis a jak ho napsat, ale zde je šest našich nejlepších tipů, které vám pomohou vyniknout:

1.

Věnujte pozornost osobnímu prohlášení

Vaše osobní prohlášení je první věc, kterou zaměstnavatel uvidí, když otevře váš životopis, což znamená, že jeho správné vyplnění je naprosto zásadní, pokud chcete, aby četl dál.

Nejprve se zaměřte na to, kdo jste, co můžete nabídnout a jaké jsou vaše kariérní cíle - s odkazem na popis pracovní pozice, který vám pomůže určit konkrétní dovednosti, které zaměstnavatel hledá.

Zadruhé se snažte, aby byl jedinečný. Každý může hovořit o tom, co může firmě přinést, a používat přitom různé neurčité přívlastky - vy však chcete vyniknout. To znamená klást důraz na vaše nejpůsobivější, nejzajímavější a nejrelevantnější dovednosti a schopnosti.

Klíč? Používejte příklady, kterými svá tvrzení podpoříte, ale nepřehánějte to. Shrňte konkrétní dovednosti a zkušenosti, díky nimž se na danou pozici perfektně hodíte, ale buďte co nejkratší a nejstručnější.

Zaměřte se na přibližně 150 slov (nebo čtyři až pět řádků) a budete na správné cestě.

2.

Hledání práce je konkurenční záležitost

To znamená, že při každé žádosti o zaměstnání se můžete utkat s mnoha dalšími uchazeči, kteří mají podobné dovednosti.

Ať už jde o to, že máte vlastní blog, účastníte se mimoškolních aktivit nebo dobrovolnické práce nebo využíváte sociální média k navazování kontaktů s ostatními lidmi z vašeho oboru, to vše vám pomůže vyniknout z davu.

Samozřejmě by tyto věci měly být relevantní pro danou pracovní pozici - a měly by zdůrazňovat vaši schopnost efektivně vykonávat danou funkci.

Například uchazeči, kteří mají blog věnovaný svému oboru, by měli upozornit na své obchodní povědomí a rozsáhlé znalosti v dané oblasti - spolu s dalšími působivými úspěchy (např. publikováním své práce a její prezentací na nějaké akci).

Měli byste také uvést odkazy na portfolia, blogy nebo cokoli jiného, co nejen prokazuje vaše dovednosti, ale také vás činí jedinečnými.

3.

Využijte co nejvíce klíčových slov

Dobře, neříkáme, že byste je měli uvádět v každé větě, ale říkáme, že byste na ně měli při psaní životopisu myslet.

Mnoho zaměstnavatelů totiž při hledání kandidátů používá klíčová slova, která často vycházejí z názvu pozice, na kterou se přijímá, a z požadavků a povinností s ní spojených. A pokud náborář používá ATS, je využití klíčových slov ještě důležitější.

Abyste se ujistili, že jste zaškrtli všechna políčka, vždy zkontrolujte popis pracovní pozice a webové stránky společnosti a vyhledejte konkrétní slova a fráze, které by zaměstnavatel mohl hledat.

Může se jednat jak o využití synonym, abyste mohli pokrýt celou řadu různých názvů pracovních pozic (např. asistent v maloobchodě, prodejní poradce atd.), tak o specifickou terminologii pro dané odvětví a rozšíření případné kvalifikace.

4.

Používejte proaktivní popisy

Je snadné říct, že jste v něčem dobří, ale podpořit to? To může být trochu složitější.

Abyste měli jistotu, že u každé dovednosti, kterou zmíníte, uvedete konkrétní příklady, vždy používejte model STAR. Jakmile určíte "situaci", "úkol", "akci" a "výsledek", zformulujte je do krátkého klíčového bodu, včetně toho, jak jste dosáhli výsledku a jak vaše akce řešily původní situaci a úkol.

To vám pomůže jasně a stručně sdělit klíčové body v části životopisu věnované podrobnostem o pracovní pozici.

Bude to také znamenat, že budete schopni jít nad rámec svých předchozích povinností, abyste se mohli věnovat výsledkům a úspěchům - které, přiznejme si, účinněji ukazují, čeho jste schopni.

Například tvrzení, že jste "pracovali na sociálních sítích", zaměstnavateli mnoho neřekne. Ale říci "zvýšil zapojení do sociálních médií o 20 % díky zavedení nové strategie" je mnohem lepší způsob kvantifikace vašich schopností.

5.

Přizpůsobte svůj životopis pracovnímu místu

Váš životopis není univerzální dokument.

To znamená, že když budete posílat pokaždé stejný životopis, neprospěje vám to, pokud jde o to, jak zapůsobit na zaměstnavatele.

Místo toho byste měli svůj životopis upravit podle pozice, o kterou se ucházíte - jako vodítko použijte popis práce, informace o společnosti a další údaje, které zjistíte z průzkumu v oboru.

Nezapomeňte, že životopis je především o tom, abyste se efektivně prodali a zdůraznili své dovednosti a zkušenosti. Pokud ty, které uvedete, nejsou relevantní, zaměstnavatel nebude schopen posoudit, jak se k nim hodíte.

Jistě, může to zabrat trochu více času, ale je lepší poslat pět pečlivě upravených životopisů než stovky, které přesně nereprezentují vaši vhodnost.

6.

Nezapomeňte na základní informace

Přiznejme si, že váš životopis nevynikne, pokud nezvládnete základní věci.

Kromě výše uvedených bodů je tedy důležité napsat životopis, který bude jasný, stručný a výstižný (ne více než dvě strany). A abyste se ujistili, že vás nebudou brzdit běžné gramatické chyby nebo překlepy, vždy si svůj životopis před odesláním důkladně přečtěte.

V neposlední řadě se ujistěte, že je váš životopis přehledný a že jsou v něm vaše osobní údaje, osobní prohlášení, pracovní zkušenosti, úspěchy, vzdělání a koníčky uvedeny v logickém pořadí.

Pokud si nevíte rady, jak začít, vyzkoušejte naši bezplatnou šablonu životopisu.

 

Potřebujete další rady ohledně životopisu?

Uložení nebo odmítnutí životopisu uchazeče o zaměstnání trvá zaměstnavateli pouhých sedm sekund. To znamená, že vytvoření stručného životopisu je naprosto nezbytné, pokud chcete získat tolik důležitý pohovor.