Bez ohledu na to, v jaké fázi kariéry se nacházíte, je důležité najít práci, která odpovídá vašim kariérním cílům a osobním prioritám. Proto je vždy důležité věnovat čas tomu, abyste se ujistili, že pracovní nabídka splňuje všechny požadavky - a to i v případě, že jste již danou pozici dostali.

Šest důvodů, proč odmítnout pracovní nabídku
 

Rozmýšlíte se, zda přijmout pracovní nabídku?

Nepropadejte panice. Můžete si to rozmyslet! Bez ohledu na to, v jaké fázi kariéry se nacházíte, je důležité najít práci, která odpovídá vašim kariérním cílům a osobním prioritám. Proto je vždy důležité věnovat čas tomu, abyste se ujistili, že pracovní nabídka splňuje všechny požadavky - a to i v případě, že jste již danou pozici dostali.

Pokud váháte, zda práci přijmout, zde je šest důvodů, proč se můžete rozhodnout nabídku odmítnout:

1.

Přijali jste práci jinde

Během procesu podávání žádostí a pohovorů si možná uvědomíte, že společnosti používají různé postupy při přijímání zaměstnanců.

Některé podniky dávají přednost jednomu pohovoru před rozhodnutím, koho přijmou. Jiné mohou vést řadu pohovorů. Některé mohou postupovat při přijímání zaměstnanců rychle, jiné pomaleji. Není tedy neobvyklé, že od některé společnosti obdržíte nabídku práce v době, kdy ještě probíhají pohovory s ostatními.

Pokud přijmete práci jinde, informujte o svém rozhodnutí ostatní zainteresované společnosti. Předtím však vyčkejte, dokud neobdržíte písemnou nabídku a dokud nebudou dokončeny všechny prověrky.

2.

Obdrželi jste protinabídku od stávajícího zaměstnavatele

Dobře, takže jste svému zaměstnavateli oznámili, že máte jinou práci, a jste psychicky připraveni jít dál. Pak se vám ale váš šéf ozve se skvělou nabídkou a snaží se vás přesvědčit, abyste zůstali. To se stává.

Než však řeknete "ano", ujistěte se, že peníze navíc nebo benefity budou stačit na to, abyste byli ve stávajícím zaměstnání dlouhodobě spokojeni.

Jednoduchý způsob, jak to udělat, je sepsat si seznam všech důvodů, proč jste chtěli odejít, a seznam toho, co je součástí protinabídky. Pokud protinabídka ruší některé nebo většinu těchto bodů důvodů k odchodu, zdá se rozumné ji přijmout.

Před přijetím protinabídky je také lepší se zaměstnavatelem vyjednávat o tom, co je v ní obsaženo, protože jakmile se jednou dohodnete, váš šéf už nemusí mít chuť ji později měnit.

3.

Nejste si jisti, zda je to ta správná pozice

Na papíře se může zdát, že nabídka práce je perfektní; vaše zkušenosti odpovídají a vaše dovednosti také. Étos společnosti odpovídá vašemu - ale něco vás přimělo zapochybovat o tom, zda je to pro vás ta pravá role.

Důvodů může být celá řada. Možná je to něco, co náborový manažer zmínil, nebo bod, který zazněl při pohovoru. Možná jste si jen nebyli příliš jisti, co tato práce vlastně obnáší. Ať už je to cokoli, je lepší jednat hned. Odmítnutí pracovní nabídky se sice může zdát děsivé, ale je jednodušší říci ne než přijmout pozici, která pro vás není vhodná.

Radíme vám, abyste si promysleli své obavy, případně je probrali s vedoucím náboru a zjistili, zda může vaše pochybnosti rozptýlit. Pokud stále váháte, je možné, že tato práce prostě není pro vás.

4.

Nejste si jisti, zda je pro vás společnost vhodná

Ačkoli většina společností vynakládá velké úsilí na to, aby byl náborový proces pro uchazeče příjemný a jednoduchý, bohužel tomu tak vždy není.

Je důležité nedělat žádná rychlá rozhodnutí pouze na základě pohovoru. Pokud však musíte náborového manažera neustále uhánět, aby vám sdělil aktuální informace o vaší žádosti, nebo pokud vás například znepokojuje přístup některého z účastníků pohovoru, lze to považovat za potenciální varovné signály.

Další obavy by mohly souviset s firemní kulturou, která se neshoduje s vašimi osobními názory. Něco, co můžete zachytit během přijímacího řízení nebo i jen na základě vlastního průzkumu.

Pokud máte pochybnosti, můžete si zkusit promluvit s personálním oddělením společnosti, abyste své obavy rozptýlili. Pokud vás to však neuklidní, nebojte se zjistit, co je ještě k dispozici.

5.

Nejste si jisti platem

Peníze sice netvoří svět, ale vyšší plat vám určitě usnadní placení účtů. Pokud chcete opustit svou současnou pozici kvůli lépe placené práci, ujistěte se před podáním žádosti, jaký plat nabízíte.

V popisu práce může být uvedeno platové rozpětí pro danou pozici nebo zmínka o "platu závislém na zkušenostech". V každém případě se na plat zeptejte při nejbližší příležitosti. Pokud je plat nižší, než očekáváte, můžete zvážit několik možností:

  • Zkuste se zaměstnavatelem vyjednávat
  • Požádat o přezkoumání platu po několika měsících zaměstnání.
  • Rozhodnout, zda nabízené zaměstnanecké výhody kompenzují výši platu.

Pokud plat stále neodpovídá vašim představám, nebo pokud váš plat prostě neodpovídá vašim představám, když vezmete v úvahu další faktory (např. daně), nemusí to být ta správná pozice pro vás.

6.

Chcete větší flexibilitu

Možná vás pandemie přiměla přehodnotit rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem nebo se chcete více věnovat mimopracovním zájmům. Pokud ano, pak se před přijetím pracovní nabídky pokuste zjistit, zda firma nabízí flexibilní pracovní dobu.

Chcete-li zjistit, zda ano, projděte si popis pracovní pozice, promluvte si s vedoucím náboru nebo personalistou a přečtěte si recenze zaměstnanců, abyste zjistili, zda je flexibilní nebo hybridní práce k dispozici. Pokud se o tom náborový manažer během pohovoru nezmíní, zeptejte se ho přímo. Pokud nenabízí takovou míru flexibility, jakou potřebujete, nebojte se odejít.