Pracovat na stanovené směny může být někdy problém, od noční můry při dojíždění a řešení problémů s péčí o děti až po placení za členství v posilovně, které nikdy nevyužijete.

Pět výhod pružné pracovní doby
 

Chcete si vybrat, kdy budete pracovat? Možná je to skutečně možné...

Pracovat na stanovené směny může být někdy problém, od noční můry při dojíždění a řešení problémů s péčí o děti až po placení za členství v posilovně, které nikdy nevyužijete.

Dobrou zprávou je, že zavedení pružné pracovní doby pro vás může být skutečnou možností - nemluvě o tom, že vám pomůže získat kontrolu nad vaší kariérou.

Základní informace o pružné pracovní době jsme vám již poskytli, ale zde je stručný přehled toho, jak by vám mohla být prospěšná:

1.

Můžete se vyhnout náročnému dojíždění do práce

Stresující cesta do práce? Věčně trčíte v zácpě?

Pokud máte pocit, že dojíždění do práce je nejhorší částí dne, mohla by se vám hodit změna času začátku a konce cesty. I kdybyste si ho jednoduše zkrátili o hodinu, mohli byste se vyhnout davům lidí a/nebo dopravě a cesta by se vám tak o něco zlepšila.

Nejenže by to mohlo pomoci snížit míru stresu, horka a otravy, ale mohlo by to také zkrátit délku cesty.

2.

Naplánujte si vyzvednutí dětí ze školy

Pokud jste pracující rodič, není vždy snadné skloubit práci na plný úvazek s rodinnými povinnostmi. Zejména pokud jde o školní docházku.

I když vaše zaměstnání nevyžaduje, abyste pracovali v tradiční pracovní době od 8 do 16:30 hodin, protože ostatní zaměstnání často zahrnují různorodou práci na směny nebo odpolední začátky, může být problém najít volný čas ve specifických časech od 9 do 15 hodin.

Ale nemusí to tak být. Práce s pružnou pracovní dobou by vám mohla poskytnout čas, který potřebujete k vyřízení důležitých školních záležitostí - aniž by to mělo vliv na vaši práci. Jednoduše si střídejte pracovní dobu tak, aby vám vyhovovala, a když budete mít čas navíc, tak si ho (se souhlasem šéfa) vyzvedněte.

3.

Můžete mít lepší kontrolu nad svým pracovním vytížením

Pokud budete mít kontrolu nad svým rozvrhem, můžete si věci přizpůsobit svým vlastním podmínkám, místo abyste případně museli úkoly uspěchat nebo dělat příliš mnoho věcí najednou. Díky tomu budete mít větší kontrolu nad svým pracovním vytížením - a začnete snáze dodržovat termíny.

Pokud se navíc rozhodnete, že si práci z domova prodloužíte o další hodiny, absence rušivých vlivů v kanceláři by vám mohla pomoci udržet si klidnou hlavu a práci skutečně dokončit.

Protože jakkoli je skvělou zprávou, že vám kolegové říkají, že v kuchyni je dort, závodit tam navzájem pravděpodobně není zrovna nejproduktivnější využití vašeho času.

4.

Osobní záležitosti můžete řešit, aniž byste si museli brát volno.

Pryč jsou doby, kdy jste své drahocenné dny dovolené využívali na nesváteční záležitosti. Pokud přizpůsobíte svou pracovní dobu, budete moci chodit do práce později (nebo dříve) - takže si stihnete domluvit schůzky a uděláte stejné množství práce.

Ať už si tedy potřebujete objednat návštěvu zubaře, chcete se nechat ostříhat nebo ten dům, o jehož koupi máte zájem, má k dispozici pouze jednu prohlídku v dopoledních hodinách, pružná pracovní doba vám může tyto drobné životní úkony umožnit.

5.

Čas na své koníčky

Stále chcete chodit do posilovny? Více psát? Začít se věnovat nějakému koníčku? Už žádné výmluvy.

Někteří lidé se sice dokážou vytáhnout z postele v pět ráno, aby si před prací rychle zaběhali na běžeckém pásu, ale ne všichni mají takovou motivaci. Pokud jste spíše člověkem, který běhá v osm ráno, mohla by vám změna pracovní doby pomoci.

Ať už jste ranní ptáče, nebo noční sova, střídání pracovní doby by pro vás mohlo znamenat, že se budete moci věnovat jakémukoli koníčku - aniž by to pro vás bylo nepříjemné.