Zjistit, co zaměstnavatelé chtějí, není vždy snadné... To platí zejména pro váš životopis. Kromě pochopení potřebných dovedností (a přizpůsobení životopisu dané pozici) - musíte také prokázat, že je máte.

Pět dovedností, které zaměstnavatelé v životopise hledají
1.

Obchodní povědomí

Bez ohledu na to, v jakém oboru pracujete, téměř všichni personalisté oceňují obchodní povědomí.

To znamená, že je nezbytné prokázat znalost tržních trendů, podnikání, konkurence a produktů. A přestože vám k rozvoji obchodního povědomí pomohou rozsáhlé pracovní zkušenosti a/nebo studium, není to jediný způsob, jak ho můžete získat.

Práce na částečný úvazek, stáž nebo mimoškolní aktivity jsou skvělými způsoby, jak lépe porozumět odvětví, ve kterém chcete pracovat. Aktivní sledování a čtení sociálních médií, firemních e-mailů a časopisů vám však pomůže zůstat v obraze.

Nejdůležitější část? Uveďte praktické příklady, na kterých ukážete, kdy jste skutečně prokázali své obchodní povědomí.

2.

Dovednosti týmové práce

Téměř každá pozice bude zahrnovat určitou úroveň týmové práce, takže schopnost dobře ji prokázat ve svém životopise je naprosto zásadní.

Dovednosti týmové práce lze rozvíjet v různých zaměstnáních, koníčcích a při studiu - ať už při práci po boku ostatních v obchodě, při účasti na skupinových projektech na univerzitě nebo při hraní v místním sportovním týmu.

Jakmile si vymyslíte několik jedinečných příkladů, kterými své schopnosti prokážete, stačí pro ně najít místo v životopise. Může to být v samostatné sekci (například pokud máte životopis založený na dovednostech) nebo uvedené pod vašimi pracovními zkušenostmi, koníčky nebo vzděláním.

Vraťte se k popisu pracovní pozice a zjistěte, jaký důraz klade zaměstnavatel na týmovou práci, a přizpůsobte tomu svůj životopis.

Uveďte: "Výborně umí pracovat v týmu. Dovednosti prokázané nedávným skupinovým projektem, jehož výsledkem bylo zlepšení funkce webových stránek a lepší uživatelská zkušenost. Tato změna přinesla firmě zvýšení měsíčních příjmů o X procent."

Neříkejte: "Jsem týmový hráč, který ale zároveň dobře pracuje sám."

3.

Komunikační dovednosti

Ať už vaše role zahrnuje interakci se zákazníky, klienty nebo jen s ostatními členy organizace, nikdy nepodceňujte význam efektivní komunikace.

Problémem je, aby tyto základní dovednosti zněly méně obecně.

Může to znamenat odkaz na práci, kde jste prokázali vynikající služby zákazníkům, nebo na úspěšný projekt, do kterého přispěli různí členové týmu.

Zaměstnavatelé však nehledají pouze verbální komunikaci. Mohou také chtít vědět, že se umíte vyjadřovat na papíře - jasně a přesně. Pokud se ucházíte o práci, která zahrnuje písemnou komunikaci, vždy do životopisu uveďte příklady svých dovedností.

Uveďte například: "Umím komunikovat různými způsoby, a to jak ústně, tak na papíře - prokázáno v různých prezentacích a esejích, stejně jako v příspěvcích na seminářích a přednáškách. Také umím sebevědomě komunikovat na různých platformách sociálních médií - což jsem prokázal při správě sociálních účtů své univerzitní publikace."

Neříkejte: "Mám vynikající komunikační dovednosti."

4.

Organizační dovednosti

Dobré organizační schopnosti znamenají víc než jen schopnost pracovat v krátkých termínech.

Znamenají také efektivní stanovení priorit a vynikající řízení času, nemluvě o tom, že svému potenciálnímu zaměstnavateli dokážete ukázat, že jste motivovaní a proaktivní.

Podložte své schopnosti reálnými příklady a ujistěte se, že se zaměřují na úspěchy i na úkoly, které jste plnili.

Míra důrazu, kterou na tuto dovednost kladete, bude záviset také na pozici, o kterou se ucházíte. Například zaměstnavatelé, kteří hledají zaměstnance v kreativních a rychle se rozvíjejících odvětvích (např. média, vydavatelství, grafický design), budou mít zájem zejména o kandidáty, kteří tuto dovednost mohou prokázat.

Uveďte: "Umí efektivně hospodařit s časem a určovat priority úkolů v souladu s potřebami podniku. Nedávno zavedl zdokonalený systém určování priorit pro zvyšování počtu úkolů (včetně nevyřízených), čímž se průměrná doba dokončení zvýšila o X %."

Neříkejte: "Organizovaný pracovník se schopností stanovit si priority úkolů."

5.

Pracovní dovednosti

Přestože mnohé z klíčových dovedností, které zaměstnavatelé hledají, jsou přenositelné z jednoho odvětví do druhého, jiné se zaměřují na vaše odborné znalosti.

Tyto schopnosti jsou často vyžadovány jako doplněk k ostatním základním dovednostem a jejich důležitost bude záviset na typu a úrovni pracovního místa, o které se ucházíte.

Například uchazeči o práci v oblasti programování mohou potřebovat prokázané dovednosti v oblasti kódování, zatímco ten, kdo se uchází o místo v oblasti grafického designu, bude muset upozornit na své počítačové znalosti specifické pro dané odvětví (např. dovednosti v programu Photoshop).

Mezi další odvětví, která vyžadují specifické pracovní dovednosti, patří stavebnictví, doprava, ošetřovatelství, strojírenství a účetnictví.

Pokud zaměstnavatel hledá řidiče nákladního automobilu s určitým typem řidičského průkazu - na někoho, kdo neuvedl, jakou má kvalifikaci, se pravděpodobně nepodívá.