Práce na dálku už není volbou – je to nutnost…

Jak řídit pracovníky na dálku
 

To znamená, že manažeři na celém světě nyní čelí zcela nové výzvě – vzdálené řízení celého týmu. Pokud je to poprvé v pracovním prostředí na dálku, pravděpodobně se ptáte, jak si udržet produktivitu a zároveň zvýšit morálku v těžkých časech. Naštěstí můžeme pomoci.

Abyste vy a váš tým zůstali na správné cestě během např. další pandemie koronaviru, zde jsou naše nejlepší tipy, jak spravovat pracovníky na dálku:

 

Komunikujte pravidelně

Práce na dálku může způsobit, že se vy i vaši kolegové budete cítit izolovaní.

Nejen, že vám chybí příležitostné interakce, které máte v kanceláři, ale také musíte všechny své pracovní schůzky provádět virtuálně – což, přiznejme si to, není úplně stejné, jako skutečný život.

Proto, je udržování pravidelné komunikace při práci z domova naprosto nezbytné. Ať už jde o dohnat jejich pokroky, diskutovat o úkolech nebo jednoduše zvýšit morálku a motivaci, vy i vaši kolegové budete mít prospěch z každodenního odbavení – telefonicky, e-mailem nebo videohovorem.

Je také dobré podporovat neformální konverzace i pracovní konverzace, a to jak mezi čtyřmi lidmi, tak jako tým. Kolegům to pomůže cítit se zahrnutí a zapojeni a poskytne jim to tolik potřebný kontakt, který jim v této těžké době pravděpodobně chybí.

Plánování opakujících se týmových schůzek například prostřednictvím videokonference pomůže skupině, jako celku efektivně komunikovat, sdílet a spolupracovat. Můžete také uspořádat neformální chaty, skupinové obědy a dokonce i virtuální kvízy – to vše prostřednictvím videohovoru.

Přinejmenším si všichni navzájem uvidíte své mazlíčky prostřednictvím webové kamery;a to je jeden způsob, jak si udělat hezčí pondělí.

 

Používejte nástroje pro práci na dálku

Díky nástrojům a softwaru pro vzdálenou práci, které jsou k dispozici ve velkém množství – ať už se používají ke sdílení souborů, aktualizaci pracovních toků nebo komunikaci v reálném čase – je vzdálená správa týmu mnohem jednodušší, než by tomu bylo před deseti nebo dvaceti lety.

OK, nemůžete mluvit tváří v tvář. Ale to, co můžete udělat, je docela blízko.

Komunikační nástroje jako Google Hangouts, Microsoft Teams a Zoom poskytují dokonalý způsob, jak zůstat v kontaktu tím nejlidštějším možným způsobem, což vám umožní začlenit tón hlasu a výrazy obličeje do vašich konverzací.

Soubory můžete také snadno organizovat a sdílet prostřednictvím Disku Google nebo Dropboxu, zatímco další užitečné nástroje pro práci na dálku zahrnují software pro organizaci úkolů.

Díky nim můžete komunikovat se svými kolegy efektivněji – nemluvě o zobrazení, organizaci a prioritizaci vašich úloh zcela online.

 

Nastavte si realistická očekávání

Práce z domova může být pro některé lidi náročná, zvláště pokud to dělají poprvé. Mohou mít pocit, že jsou mimo mísu, nebo že jim chybí směr, kterým by se obvykle denně dostávali v kancelářském prostředí.

Vaší úlohou je pomoci s tím bojovat nejen tím, že jim pomůžete porozumět jejich úkolům, povinnostem a termínům, ale také zajistit, aby věděli, proč to dělají.

Kromě toho, že svým kolegům poskytnete pocit smysluplnosti a odpovědnosti, znalost toho, jak budete měřit úspěch, jim také pomůže produkovat nejlepší možnou práci – to je v souladu s vašimi očekáváními a celkově přináší nejlepší výsledky.

A pamatujte: řízení očekávání se týká i vás. Definujte rozsah, cíle, termíny a výstupy (krátkodobé i dlouhodobé) pro každého člena týmu a projekt a zjistěte, kam vstupujete.

Nakonec se ujistěte, že to, co požadujete, je skutečně reálné. Práce z domova může lidem rozmazat pracovní dobu a způsobit, že budou pracovat přesčas, aniž by si to uvědomovali. Zkontrolujte, zda je váš tým na správné cestě tím, že budete pravidelně sledovat jeho pokrok, poznamenat si jakoukoli další práci, kterou případně získali, a zajistit, aby měl čas potřebný k dokončení svých úkolů.

 

Dejte výsledky nad aktivitu

Např.: Kvůli COVID-19 je pravděpodobné, že celý váš tým (včetně vás) nyní v dohledné době pracuje z domova. To vám pravděpodobně dává mnohem menší přehled o tom, jak tráví čas, ve srovnání s tím, co jste měli dříve.

Nemůžete (ani byste neměli) řídit každý pohyb vašeho týmu.

Když na to přijde, efektivita práce na dálku do značné míry závisí na důvěře. Jediné, co můžete udělat, je zadat svým kolegům úkoly a být si jisti, že mají dovednosti a odborné znalosti potřebné k jejich efektivnímu plnění. Udělali jste, co jste mohli – teď je to na nich.

To znamená žádné nadržování. Žádný mikromanagement. A žádné se příliš nezapojovat.

Znamená to také zaměřit se na měřitelné výsledky namísto činnosti nebo odpracovaných hodin. Jistě, jsou tam, sedí u svého provizorního stolu nebo domácí kanceláře. Ale jsou tam opravdu?

Koneckonců, konečný produkt je nejdůležitější věc a zasahování do procesu předem pouze rozptýlí nebo odrazí váš tým – nemluvě o tom, že v nich bude mít pocit, že nemají důvěru, že svou práci vykonávají bez neustálého držení za ruku.