Pět tipů pro všímavost do práce

Dobře, víme, že myšlenka všímavosti se někdy snadněji řekne, než udělá.

Pět tipů pro všímavost do práce
 

Může to být způsobeno tím, že práce z domova setřela hranice mezi vaším domácím a pracovním životem, nebo je pro vás možná jen obtížné vypnout po náročném dni. Ať tak či onak, praktikování všímavosti má řadu klíčových výhod – od pomoci k vyšší produktivitě až po zlepšení vašeho duševního zdraví– zejména pokud jde o pracoviště.

 

Proč cvičit všímavost?

Je až příliš snadné zachytit to, co se děje v našem životě. Práce, přátelé a rodina nebo dokonce aktuální události mohou převzít naše myšlenky a zabránit nám vidět celkový obraz. Výsledkem je, že ne vždy víme, co se děje s naším tělem – nemluvě o tom, jak naše myšlenky a pocity ovlivňují naši náladu a emoce.

Cvičení všímavosti vás přivede zpět do „teď“ a pomůže vám plně si uvědomit, co vidíte, slyšíte a cítíte. Něco, co může mít velké výhody, pokud jde o vaši kariéru (stejně jako vaše duševní zdraví).

 

Jaké jsou výhody všímavosti?

Cvičení všímavosti má řadu prokázaných výhod. Například vědomí toho, jak se cítíte, vám může pomoci odhalit příznaky úzkosti a stresu dříve, což znamená, že je můžete léčit dříve. Lidé, kteří praktikují všímavost, také říkají, že se jejich zdraví celkově zlepšilo, lépe spí a zlepšila se také jejich schopnost koncentrace.

Pokud jde o práci, cvičení všímavosti vám také pomůže udržet pozornost a zlepšit vaši produktivitu. Je to neuvěřitelně důležitý nástroj pro každého, kdo chce udělat další krok ve své kariéře.

Abychom vám pomohli najít své zaměření, uvádíme některé z našich nejlepších tipů pro pozornost při práci:

1.

Cvičte dechová cvičení

Jedna minuta všímavého dýchání je jednoduché cvičení, které můžete provádět u svého stolu, když si dáváte přestávku na občerstvení nebo těsně předtím, než se chystáte zavolat, který vyžaduje vaši plnou pozornost.

Všímavé dýchání zahrnuje zaměření vaší plné pozornosti na vaše dýchání a prociťování pocitu, který má na vašem těle každý nádech a výdech. Myšlenka spočívá v tom, že dýcháte pozitivní energii a uvolňujete se při výdechu.

Chcete-li provést cvičení, nastavte minutový časovač nebo počítejte sadu 10 dechů. Nadechněte se nosem a vydechněte ústy. Pokud se snažíte soustředit na svůj dech, zavřete oči a položte si ruku na břicho, abyste cítili pohyb svého dechu.

2.

Dělejte si pravidelné pauzy pro všímavost

Pravdou je, že většina z nás tráví příliš mnoho času u svého stolu, dokonce i s obědem u svého stolu. To může být škodlivé pro vaše zdraví a vést k pocitům stresu a vyhoření. Nemluvě o tom, že dívat se na obrazovku více než osm hodin denně je špatné pro vaše oči.

Jste-li typ člověka, který se snadno zabere do práce a často zapomíná na přestávky, může být užitečné naplánovat si je do svého dne. Nastavte si na telefonu budík nebo si v diáři nastavte připomenutí, abyste se vzdálili od obrazovky, i když to bude jen na pár minut.

Pokud můžete, jděte na rychlou procházku ven nebo zamiřte do kuchyně a vezměte si pití nebo svačinu. Při tom poslouchejte, co se děje kolem vás, místo abyste přemýšleli o úkolech, které vás čekají.

Přestávka od stolu dává vaší mysli čas na resetování, takže se můžete vrátit ke svému stolu s pocitem motivace a energie.

3.

Zkuste pozorný poslech

Všímavé naslouchání znamená být pozorným posluchačem a naslouchat bez posuzování. Naslouchání a porozumění tomu, co vaši kolegové říkají, může zlepšit váš výkon, produktivitu a přimět vás, abyste se více zapojili do své práce.

Pokud se nacházíte v hlučném prostředí, navrhněte přesun na klidné místo a vysvětlete dotyčné osobě, že ji budete lépe slyšet. Nebo, pokud právě telefonujete nebo máte videochat, použijte sluchátka k potlačení hluku na pozadí. Ujistěte se, že stojíte čelem k mluvící osobě a udržujte oční kontakt. Když se zaměříte na osobu, která mluví, počkejte, až skončí, než položíte otázky.

Cvičení všímavého naslouchání pomáhá soustředit vaši pozornost na skupinových setkáních. Je to také obzvláště důležitá dovednost, kterou musíte mít, pokud jste ve vedoucí pozici.

4.

Veďte si deník ocenění

Všímavé ocenění znamená cítit vděčnost za tady a teď a nemyslet na to, co se stalo včera nebo co se může stát zítra. Je to také o vděčnosti za maličkosti, které se mohou zdát bezvýznamné, ale které ve skutečnosti obohacují váš den. Může to být pohled na květy rostoucí na stromech na vaší procházce do práce nebo rozhovor s kolegou, kterého jste nějakou dobu neviděli.

Vedení deníku ocenění je skvělý způsob, jak zdokumentovat všechny věci, za které jste vděční. Na konci každého pracovního dne si napište pět věcí, za které jste vděční a proč. Na konci týdne si je přečtěte, abyste si připomněli všechny pozitivní věci, které se ve vašem životě za poslední týden udály.

5.

Přijměte jeden úkol po druhém

S nabitým pracovním rozvrhem může být lákavé uspěchat úkoly, aby bylo na konci dne vše odškrtnuto ve vašem seznamu úkolů. Pokud to však uděláte, můžete se cítit úzkostně a je možné, že nebudete každému úkolu věnovat plnou pozornost.

Všímavé ponoření vás naučí, jak se plně soustředit na úkol, který v tu chvíli děláte. Pokud například čtete e-mail, zaměřte svou pozornost na text a jeho zprávu. Pokud vás žádá, abyste něco udělali, naplánujte si v hlavě kroky, které musíte udělat, abyste úkol dokončili.



Když budete každému úkolu věnovat plnou pozornost, máte šanci, že se skutečně naučíte více. Pravděpodobně se také budete lépe rozhodovat a dělat méně chyb!