Tipy pro práci z domova s dětmi

Sladění pracovního a domácího života je vždy obtížné... Abychom vám pomohli najít správnou rovnováhu, uvádíme několik našich nejlepších tipů, jak zvládnout práci s dětmi z domova:

Tipy pro práci z domova s dětmi
 

Buďte upřímní ke svému šéfovi

Pokud máte nějaké obavy související s péčí o děti, nejprve o nich informujte svého přímého nadřízeného.

Práce na dálku je o hledání toho, co vám nejlépe vyhovuje. Ať už jde o rozhodnutí o vhodném pracovním prostředí, nebo o vyřešení toho, jak zabavit děti, zatímco budete pracovat s e-maily.

Upřímnost a otevřenost znamená, že váš šéf bude upozorněn, pokud se vyskytnou nějaké mimořádné situace. Nemluvě o zvláštních hostech, kteří se mohou objevit na pozadí vašeho posledního hovoru v Zoomu. Nejspíš uvítají i drobné (nebo ne tak drobné) vyrušení, které se čas od času objeví.

Pamatujte: Váš nadřízený by měl vědět, že vaše rodina bude vždy vaší nejvyšší prioritou.

Pokud zvládnete svou pracovní zátěž co nejlépe (bez ohledu na vaše závazky spojené s péčí o děti), pravděpodobně si nebude stěžovat.

 

Střídání směn v péči o děti

Pokud žijete s dalšími lidmi, máte nyní možnost toho maximálně využít.

Nastavení pravidelných "směn" v péči o děti vám pomůže rozdělit si práci spojenou s péčí o nejmenší. Ať už se jedná o partnera, člena rodiny nebo kamaráda, oba tak získáte kvalitní čas s dětmi - a zároveň vám to umožní věnovat se každodenní práci.

Mezi skvělé tipy, které někteří rodiče využívají, patří např:

  • Pravidelná ranní nebo noční "směna"
  • Společný rodinný oběd před tím, než se vyměníte
  • Usazení v jiné místnosti (zatímco váš partner přebírá péči o děti)
  • Blokování času, kdy máte "službu", v kalendáři.
  • Říct dětem, kdy je maminka nebo tatínek "v práci" a kdy ne.

Tento systém pravděpodobně nějakou dobu vydrží. Podle našich zkušeností se však čekání více než vyplatí.

 

Převezměte kontrolu (a zjistěte, co vám nejlépe vyhovuje)

Konečně, zvládání pracovního dne na dálku může být dost stresující i bez dětí.

Abyste z této situace vytěžili co nejvíce, snažte se vždy převzít co největší kontrolu. Ať už jde o rezervaci schůzek, stanovení realistických termínů nebo cokoli jiného.

Jedním ze skvělých tipů, jak si udržet kontrolu, je udržet všechny hovory a schůzky v rámci stanoveného času (kdykoli je to možné). Ať už je to ráno, večer nebo odpoledne.

To vám také umožní řídit svou pracovní zátěž podle rozvrhu vašich dětí. Pokud tedy mají tendenci být ke konci dne obtížnější, můžete si vyčistit kalendář a být připraveni na případné zhroucení.

Nakonec se nebojte využít příležitosti uklidnit se ke konci dne tím, že si jednodušší úkoly necháte na pozdější odpoledne. A nikdy se nebojte zatlačit, pokud je to nutné.

Možná nebudete moci být tak flexibilní jako na pracovišti. Mnoho rodičů je však v podobné situaci a uvědomuje si, že váš domácí život musí mít často přednost před vaší profesí.

Nebuďte proto na sebe příliš přísní, když se snažíte najít rovnováhu.